Työssäoppimisjakso on nyt ohi.Tuli hyvät arvostelut, täydet pojot kaikista osa-alueista :) Jä kyllä hyvä mieli näistä 4 viikosta mitä koulun opetustilalla olin. Mahtavaa! Sain palautetta hyvästä tutor-toiminnasta ja vielä mahdollisuuden mennä joskus lomittamaan ihan palkallisena koulun tilalle.

arviointi.jpglellu.jpg

Enimmäkseen hoidin vuohet, lampaat, kanat ja pieneläimet ja näitä kaikkia tulee kyllä ikävä. Kuvassa on vuohien ruoka- ja  lypsyhetki ja pikkuinen Lellu-kili on taas livahtanut aitojen raosta katsomaan kun äiskää lyosetään. Vuohet on ihania :)

Viimeisellä viikolla tuli täysin uutena asiana antibiootin pistäminen eläimeen. En ennen ole lääkettä pistämällä laittanut, ja ehkä kaikista asioista tätä jännitin eniten että koska se tulee vastaan. Nyt se sitten tuli ja jännitin sitä ihan turhaan, kaikki meni  hienosti. Yhdellä lehmistä oli vaikea poikiminen ja se kärsi energiavajeesta ja ilmeisesti ketoosista sekä kalkin puutteesta, joten sille annettiin antibioottia. Antibiootti jakaa mielipiteitä ja on kakspiippuinen juttu. Omat tiedot ei riitä vielä antmaan kunnon pätemispläjäystä siitä mutta olen ymmärtänyt että jotkut tilat eivät lääkitse sairaita eläimiään koska lääkittyä lihaa tai maitoa ei saa myydä, eli se tekee loven tuloihin. Myös luomutiloista kuulee tätä, sillä luomutiloilla varoaika eli antibiioottilääkityksen jälkeinen aika että maito tai liha on puhdasta, on vielä pidempi kuin tavallisilla tiloilla. Järkyttävää. Luulisi, että pidemmällä aikavälillä lääkintä olisi aina kannattavaa sillä sairas eläin ei kauaa jaksa ja maitomäärä vähenee kipuillessa. Esim koululla olen huomannut joidenkin lehmien maitomäärässä hurjan romahduksen koska jalat ovat kipuilleet niin pahasti vaikka niitä onkin yritetty hoitaa. Aina vaan hoito ei tehoa. Mutta se että ei ees yritä, on todella surullista ja väärin. Enkä usko että pidemmällä aikavälillä siitä oikeesti on hyötyä missään suhteessa.

piikki.jpg

Nyt kun koulu alkoi taas ihan tavallisena "kulutetaan penkkejä"-jaksolla, aiheena on melko raskas vaikkakin erittäin mielenkiintoinen aihe: maaseutuyrittäminen. Eli verotukset ja EU-tuet ja kaikki mahdolliset siiihen kuuluvat käydään nyt läpi. Ja oon kyllä niin pihalla tässä että huhhuh. Aivan ihana on nähdä taas koko luokkaa ja palata "helppoon" kouluarkeen jolloion aikaisintaan herätään puoli sesikalta eli aamuneljän herätyksen on nyt vähäksi aikaa ohi. Teen kyllä töitä Reinin gtilalla aina silloin tällöin, ettei aamutuskailu vaan unohdu :)

Haaveena itellä on oma kotieläinpiha ja -hoitola, joten nyt olisi kovin tärkeää opiskella nämä asiat ja tämä jakso erityisen hyvin, että joskus sitten osaan tukiasiat ja verot hoitaa niinkuin pitää. Jaksoon kuuluu mm. tuotantosuunnitelma jollekin tilalle, eli selvitän ja lasken nämä asiat tilaa varten, eli mitä tukia tila voi hakea, viljelysuunnitelmat, riskianalyysit yms yms yms. Tää jakso tulee vaatimaan monta monta kiloa irtokarkkeja ja tietokoneen ääressä vietettyjä tunteja. Wish me luck.

kirja.jpg