Toinen viikko alkoi sujumaan ehkä jo hieman helpommin ja arkirutiinit alkaa luonnistua jo jollain tapaa. Aamu aloitetaan aina ruokinnalla, lehmille ja hiehoille rehut ja väkirehut ja pieni vasikka on juotettava. Tällä viikolla opettelin tekemään myös hapanjuomaa, jota vasikka saa juoda jo vapaasti. Olen huomannut kuinka isäntä tekee töitä jokaisen vasikan kohdalla, että ne tottuisivat ihmisiin ja varsinkin tilan isäntään. Ja kuinka tärkeää se onkaan, sillä nyt tilan aikuiset lehmät ovat suurinosa aivan mahtavia ja kilttejä persoonia, tietenkin muutamaa lukuunottamaatta, jotka sitten reagoivat heti jos vieras ihminen niitä hoitaa.

 

Maanantaina kun olin menossa jakamaan väkirehuja hiehoille, huomasin yhden hiehoista, nimeltä Jippiyaijeen makaavan maassa eikä se millään meinannut nousta syömään. Ilmoitin tietenkin heti isännälle ja rupesimme tutkimaan asiaa. Luultavasti Jippiyaijee oli saanut jonkun iskun (toiselta hieholta) etuvartaloonsa, sillä kävely oli hankalaa. Soitimme eläinlääkärille ja saimme ohjeen antaa kipulääkettä, ja tarkkailla eläintä tiivimminen parin päivän ajan. Lääke annettiin pullosta nesteenä ja jo heti samana päivänä Jippis alkoi toipua, mutta edelleenkin kävely on himan hankalaa. Viikko muutenkin oli täynnä sairastapauksia. Viikonloppuna oli lomittaja käymässä ja nämä muutama herkkä lehmä, jotka "hyväksyvät" vaan isännän hoitamaan niitä,  ilmeisesti reagoi siihen stressillä, mikä aiheutti soluttamista ja rönttejä maidon sekaan. Huomasin alkusuihkeissa outoja paakkuja joten ilmoitin heti siitäkin isännälle. Myös utareihottumia oli jonkun verran, ja niitä hoidettiin antiseptisellä rasvalla. Ihan mahtavaa, että olen oppinut tunnistamaan sairaan eläimen ja pääsin hoitamaan niitä mahdollisimman pian, eikä eläimen tarvinut kärsiä kauaa. Periaatteessa yksi näyttö on siis jo takana, sairaan eläimen tunnistamien :D

WP_000932-normal.jpg

Jippis makoilee eikä ruoka maistu ollenkaan :(

Kuivikkeiden jako avantilla alkaa jo sekin sujua. Pikkusen pelottaa se rehukone jossa on melkonen kauha, joka tuo koneeseen painoa ihan hirveesti lisää. Pienessä navetassa, ahtaissa käytävissä, voi olla pikkusen haastetta. Täytyy harjotella ensin varmaan ulkotarhassa.

20140512_151404-normal.jpg

Avantin "ohjaamo"

20140512_151425-normal.jpg

Rehuavantin kauha joka pelottaa melkosesti :D

Torstaina navetalle tuli ryhmä jalostusneuvojia FABAlta ja pääsin kiertelemään ja kuuntelemaan niiden näkemyksiä tilan lehmistä. Moni oli "liian" lihaksikas tai leveä ja utarerakenteet "vääriä". Kun FABAlaiset olivat lähteneet, kävin isännän kanssa mielenkiintoisen keskustelun jalostamisesta. Opin paljon uutta mm. lehmän fysiikasta ja  siementämisestä.

Loppuviikko tehtiin sorkkahoitoja ja pääsin avustamaan niissä. kuulin samalla paljon sorkkasairauksista, mikä oli todella mielenkiintoista. Hiehoja totuteltiin jo hieman ulkoilmaan, koska kohta alkaa laidunkausi :)

Tilalla on myös koiria ja kissoja, joiden ruokinnasta huolehdin. Samalla isäntä on kertonut niiden hoitamisesta ja mm. ruokinnasta semmoisia asioita joita en ennen tiennyt. Vaikka nyt onkin menossa tuotantoeläinten TOP niin silti otan kaiken tiedon vastaan mitä vaan saan, oli kyseessä sitten pienläimet, tuotantoeläimet tai vaikka matelijat :)

WP_000920-normal.jpg

Maidon jämät kiinnostais kauheesti tätä karvanaamaa

WP_000936-normal.jpg

Tässä navetan pomot