Ensimmäinen viikko top-jaksoa takana! Pääsin sellaiselle tilalle missä on noin 20-30 lypsävää lehmää ja n. 15 muuta nuorkarjaa. Ensimmäinen viikko on ollut todella raskas. Uutta asiaa on tullut joka tuutista ja samalla elämä on muuttunut rysäyksellä. Muutin top-jakson ajaksi vanhempieni luokse ja koti-ikävä painaa kovasti. Mutta tilan väki on ollut aivan mahtava ja he ovat ottaneet mut porukkaan avoimin mielin. Top-jakson aloitusta latisti myös kova flunssa joka ei meinaa hellittää millään :(

Mutta avoimin mielin eteenpäin. Toivotaan, että seuraava viikko olisi hieman parempi. Koko viikko on ollut opettelua ja talon tapoihin tutustumista. Samantien kuitenkin pääsin mukaan kaikkiin hommiin, niin lypsylle kuin ruokintaan ja siivouksiin. Ruokinta ja kuivitus hoidetaan osaksi avant-pienkuormaajalla, ja osaksi käsin. kuivitusta avantilla pääsin jo keskiviikkona kokeilemaankin hyvän perehdytyksen jälkeen mutta rehut jätän vasta seuraavalle viikolle. Siinä toimitaan hieman isomman kauhan kanssa, joten haluan ensin harjoitella tällä pienemmällä, jota käytetään kuivituksessa. Edellisviikolla oli syntynyt vasikka, ja olen hoitanut sen juoton ja muutenkin nuorkarjan ruokinnan. 20140512_151332-normal.jpg

Tässä kyytön ja holstain-friisiläisen jälkeläinen

20140512_151312-normal.jpg

vasikka ja navettakisu

Lypsy on hieman erilaista kuin koulun navetalla vaikka periaate onkin sama. Lypsykonekin on erilainen ja sen opetteluun joudun kyllä käyttämään aikaa. Tuntuu että en opi asioita enää niin helposti kuin ennen, aivot tuntuu lukkiutuneen ja jumiutuneen nykytasolle, uuden tiedon omaksuminen on hidasta. Mutta joka päivä lypsykoneen käyttö, sen lypsyyn ja pesuunlaitto tilee eteen joten enköhän senkin jossain vaiheessa opi.  

Myös ruokintarodotti tuntuuhaasteelliselta mutta mikä nyt ei ensimmäisen viikon jälkeen tuntuisi. Eläimiin olen yrittänyt tutustua ja pikkuhiljaa alan hahmottamaankin erilaisia käyttäytymisrituaaleja ja luonteenpiirteitä. Tilan isäntä on puhunutkin paljon kuinka tärkeää eläinten tarkkailu on, jokaisessa vaiheessa, lypsyllä tai ruokinnan aikana, ihan milloin vaan. Niin tunnistaa sairaan tai kiimassa olevan eläimen.  

Pääosin päivärutiinit on aina samat. Aamu alkaa ruokinnalla, siivouksella ja lypsyllä. Lypsyn jälkeen kuivitetaan ja tarkistetaan että kaikilla on varmasti ruokaa nenän edessä. Aamuvuoro päättyy siinä kymmen maissa. Iltavuoroon tullaan kolmen aikaan jolloin taas tarkistetaan ruokinta, siivous ja lypsy. Iltavuorosta päästään noin seiskan aikaan.